MOVE FOR U
Happening på Tobaksfria dagen 31 maj

På Tobaksfria dagen 2022 dansade barn runt om i Sverige för att sätta fokus på ungas rätt att förbli fria från nikotinberoende.  

Den 31 maj var det WHO:s tobaksfria dag och det uppmärksammades på flera platser med hjälp av Silent Disco och flashmobs. Hundratals barn och unga bjöds in för att lyssna på bra musik och dansa till sin musikstil – tillsammans mitt i stan. Det blev en regnig tillställning men de som trotsade vädret och kom väckte nyfikenhet och glädje bland de förbipasserande. Filmen ovan är från Medborgarplatsen i Stockholm.

Varför dansa för frihet från beroende?

Nästan alla som blir beroende av nikotin är under 20 år.  Förr handlade det om cigaretter och brunt snus, nu även om om e-cigaretter och vitt snus. De nya produkterna gör att nikotinbruket bland unga ökar igen. De enda som vinner på det är tobaksindustrin. Med marknadsföring som spelar på ungas längtan efter att ha kul och känna tillhörighet lockar de in nya generationer i beroende. Danshappeningen den 31 maj syftade till att visa vad äkta tillhörighet och glädje handlar om.

Flashmob gjordes även i Almedalen och koreografin har även spridits till andra länder.

Se Nino och Julia utföra koreografin i sin helhet
Se tutorial på TikTok