MOVE FOR U
Happening på Tobaksfria dagen 31 maj

Koreografin ovan är skapad för att bidra till en uppseendeväckande flashmob. En flashmob som ska utföras för att sätta fokus på barns rätt att förbli fria från nikotinberoende. På Tobaksfria dagen kommer dansen att utföras på flera håll i landet. Sprid koreografin och uppmuntra unga (och vuxna) att filma när de dansar och lägg upp på sociala medier med hashtags #helpchildrensayno #nicotinefreefuture.  

Vad handlar det här om? Jo, så här: I Stockholm, Uppsala och Trollhättan arrangeras en stor happening den 31 maj med Silent Disco. Hundratals barn och unga bjuds in för att lyssna på bra musik och dansa till sin musikstil – tillsammans mitt i stan. Och förstås skapa årets största flashmob!

På TikTok finns dansen som en TUTORIAL så att den är lättare att lära sig. 

Resten av Sverige – och världen
De unga som inte bor i ovanstående städer kan dra ihop en egen flashmob med vänner i skolan, på dansskolan, på ungdomsgården eller var de vill. Den kan de filma och lägga upp på sociala medier med hashtag #helpchildrensayno #nicotinefreefuture.

Koreografin till flashmobben har spritts även till en mängd andra länder i världen. Om många spelar in dansen, och sprider den, kan vi tillsammans få det här att bli viralt. Du som är vuxen kan sprida detta till alla barn och unga i din närhet, och varför inte göra dansen själv tillsammans med kollegor och vänner? Visa att ni vill att svenska politiker ska lagstifta för att hjälpa barn att säga nej till ett onödigt beroende!

Varför dansa för frihet från beroende?

Nästan alla som blir beroende av nikotin är under 20 år.  Förr handlade det om cigaretter och brunt snus, nu även om om e-cigaretter och vitt snus. De nya produkterna gör att nikotinbruket bland unga ökar igen. De enda som vinner på det är tobaksindustrin. Med marknadsföring som spelar på ungas längtan efter att ha kul och känna tillhörighet lockar de in nya generationer i beroende.

Vi vill bjuda in till en happening som visar vad äkta tillhörighet och glädje handlar om. Det passar vi på att göra den 31 maj – WHO:s tobaksfria dag. I år sätts fokus på att tobak är ett stort miljöproblem, och att minskat tobaksbruk gynnar både miljön och klimatet positivt. Att hjälpa unga att förbli tobaksfria är en viktig insats för att lyckas med det.

Info om de olika städerna

Stockholm
Eventet sker på Medborgarplatsen på Södermalm mellan kl. 16 – 18.Där kommer det att finnas 1000 lurar så att vi har möjlighet att göra en riktigt fet flashmob. Ju fler vi blir desto mäktigare. Det är gratis att låna hörlurar, men för att få låna behöver man lämna någon form av pant som återlämnas när hörlurarna lämnas tillbaka.Leg, nycklar, en femhundring eller telefon funkar som pant. Kl 16.30, 17.00 och 17.30 kör vi flashmob, däremellan lyssnar eller dansar deltagarna till den musik de gillar i hörlurarna. Nino och Julia leder flashmobben på plats.

Trollhättan
Eventet sker på Drottningtorget 1 i centrala Trollhättan. Där kommer det att finnas 100 lurar. Det är gratis att låna hörlurar, men för att få låna behöver man lämna någon form av pant som återlämnas när hörlurarna lämnas tillbaka.Leg, nycklar, en femhundring eller telefon funkar som pant. Kl 16.30, 17.00 och 17.30 kör vi flashmob, däremellan lyssnar eller dansar deltagarna till den musik de gillar i hörlurarna.

Uppsala
Kom till Resecentrum, Olof Palmes Plats i Uppsala. Där kommer det att finnas 100 lurar. Det är gratis att låna hörlurar, men för att få låna behöver man lämna någon form av pant som återlämnas när hörlurarna lämnas tillbaka.Leg, nycklar, en femhundring eller telefon funkar som pant. Kl 16.30, 17.00 och 17.30 kör vi flashmob, däremellan lyssnar eller dansar deltagarna till den musik de gillar i hörlurarna. Anmälan görs till halsoaventyret@regionuppsala.se

Mer info kommer snart om övriga städer